Gratis tickets verkopen

Alles wat je moet weten over het gratis verkopen van tickets

De kosten van kaartverkoopsystemen verschillen enorm. Bij sommige lopen de kosten op tot wel 15% van je omzet. Andere systemen beweren gratis te zijn. We geven je graag meer inzicht in de verschillen tussen deze tarieven.

Welke kosten zijn er?

De kosten van kaartverkoopsystemen bestaan altijd uit 2 delen. Je hebt ticket kosten en transactie kosten.

  • De ticket kosten worden in rekening gebracht voor het gebruik van een kaartverkoopsysteem.
  • Transactiekosten zijn kosten voor het verwerken van betalingen. Iedere betaalmethode heeft een ander tarief. Voor iDEAL betaal je in veel gevallen €0,29 per betaling en voor creditcards 2 á 3 procent van de ticketprijs.

Het komt voor dat kaartverkoopsystemen de bovenstaande kosten samenvoegen. Je betaald dan een totaal tarief. Meestal geldt dit totaal tarief enkel voor tickets die betaald zijn met iDEAL en Bancontact. Betaald iemand met een andere methode dan zijn er vrijwel altijd bijkomende kosten.

Daarnaast zijn er in sommige gevallen andere bijkomende kosten. Denk bijvoorbeeld aan periodieke kosten en kosten voor speciale functionaliteiten.

Gratis ticketing systemen

Let goed op wanneer je denkt een gratis ticketing systeem gevonden te hebben. Er zit vaak een addertje onder het gras. Een verdienmodel is immers nodig om het systeem te onderhouden.

Wanneer een ticketing systeem beweerd gratis te zijn, is het aan te raden om te controleren wat het achterliggende verdienmodel is. Meestal zie je één van de volgende punten naar voren komen:

  • Gratis tickets zijn gratis: Eventbrite is groot geworden met deze strategie. Als je gratis ticket verkoopt dan kun je Eventbrite geheel kosteloos gebruiken. Wil je betaalde tickets gaan verkopen dan betaal je de hoofdprijs.
  • Gratis voor organisatoren: Veel kaartverkoopsystemen brengen geen kosten in rekening bij de organisatoren. Hoewel dat natuurlijk waanzinnig klinkt, is de werkelijkheid iets minder aantrekkelijk. Ze brengen vervolgens hoge kosten in rekening bij jouw bezoekers waardoor je bezoekers meer betalen dat jij ontvangt.
  • Jouw bezoekers als product: De gegevens van jouw bezoekers zijn veel waard. Veel kaartverkoopsystemen verzamelen gegevens en verkopen ze door. Ook worden in er veel gevallen advertenties getoond.
  • Gratis met gelimiteerde functionaliteiten: Ticket systemen die op abonnement basis werken hebben vaak een gratis module. De kan aantrekkelijk zijn bij de opstart. Maar de kans bestaat dat je al snel moet upgraden

Conclusie

Veel kaartverkoopsystemen lijken op het eerste gezicht gratis te zijn. De werkelijkheid ligt vaak iets complexer. Het is daarom goed om het achterliggende verdienmodel te achterhalen van het kaartverkoopsysteem. Kijk daarnaast naar de transactie kosten voor alle betaalmethoden die je wilt activeren. Zo kun je een goede en onderbouwde beslissing maken voor jouw organisatie.

Bij WeTicket doen we er alles aan om de kosten laag houden. Lees hier meer over onze tarieven.

Verkoop tickets met WeTicket

Let's go